Bir Sefarad Bilgesi Halil Bezmen

Yazar: Kitap Şuuru

“Hayatımı yazsam roman olurdu” diye geçmişte yaşadıklarını efsaneleştirmek isteyenlerin bir sözü vardır.  Aslında her yaşam hikayesi bir romana konu olabilecek potansiyeli içinde taşır. Romanlardaki karakterler, bünyelerinde barındırdıkları hikâyeleriyle, başlı başına bir âlem görünümüyle, adlarından bolca söz ettirerek edebiyat tarihinde unutulmaz olurlar. Esasında işin sırrı müellifin kaleminin gücündedir. Sıradan bir hikâye, yazanın maharetiyle destana dönüşür. Bir…

Erken Kayan Yıldız

Yazar: Kitap Şuuru

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı “2023 Cumhuriyet’in 100. Yılına Armağan Projeleri” kapsamında Kültürümüzün Temelini Oluşturan Değerli İnsanlarımızın Biyografileri (6 cilt), Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Türk Büyüğü-Tarihte Türk Büyükleri (5 cilt), Çağdaş Yabancıların Gözünden Fatih Sultan Mehmed (1 kitap) olmak üzere üç ayrı başlık altında 12 adet eser yayımladı. Biyografi çalışmaları Cengiz Dağcı, Mehmet Emin Resulzade, Erol…

Dündar Taşer’in Büyük Türkiyesi

Yazar: Kitap Şuuru

Türk milletinin tarihi, zaman tünelindeki uzun bir tüneldir. Tünel boyu ışıklar bazen kesilse de ekseriyetle bu ışık Türk milletinin milli mefkuresinin devamlılığı, sürekliliği ve çeşitliliğiyle devam etmiştir. Türklerin genelde itham edildiği “Savaştılar ve düşünmediler” düşüncesi son zamanlarda yapılan ilmî çalışmalarla beraber artık itibar kazanmamakla beraber bu fikriyat her geçen gün giderek erimektedir. Türk düşünce hayatında…

Ağabeyim Orhan Veli

Yazar: Kitap Şuuru

Gazeteci Seray Şahinler’in kaleminden, merak uyandıran Orhan Veli portresi Ağabeyim Orhan Veli, Doğan Kitap tarafından yayımlandı. Yazar, eserin yazım sürecini “Gazete Duvar”a verdiği röportajda okurla paylaştı.[1] Orhan Veli’ye dair bir çalışma fikri; Yapı Kredi tarafından yayımlanan Orhan Veli’nin kendi sesinden şiirlerinin tel kayıtlarını dinlemesi üzerine Şahinler’in Orhan Veli’ye dair merakını uyandırmıştır. Eserin temeli böylelikle 2012…

Cengiz Aytmatov ve Türküler

Yazar: Kitap Şuuru

Biz Türkiye Türklerinin, ismimizden mülhem olarak türkü dediğimiz bir müzik türü var. Halk şiirlerinin, ezgiler eşliğinde söylenmesi de diyebiliriz. Elbette her halkın kendi ezgileri olabilir. Bu durum Kırgız Türklerinde de var. Onlar bu halk ezgilerine yır ya da ır diyorlarmış. Cengiz Aytmatov, “Her yazar bir milletin çocuğudur” derken elbette içinde yaşadığı toplumun geleneklerini, kültürünü nakledeceğini…

Nuri Demirağ Kimdir

Yazar: Kitap Şuuru

“Türk, insan kudretinin yaratabileceği her faydalı şeyi memleketi için düşünmeye, düşündüğünü yapmağa ve başarmağa kadirdir. Yapamamak, yapamadım, yapamam demek benliğimden, varlığımdan geçtim… Aczi, zaafı kabul ettim demektir.”[1] Bir işi başarmanın en önemli merhalesi o işin başarılacağına duyulan inançtır. Bu aşamada başarı sağlandıktan sonra ise yapılması gereken şey inancın verdiği kuvvetle ve büyük bir azimle yorulmadan…